Javni natječaj za odabir kandidata za Odbor za reviziju JP „Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar

Na temelju članka 8. i 26. Zakona o javnim poduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine (Službe- ne novine Federacije BiH, broj: 8/05, 81/08, 22/09 i 109/12), članka 271. Zakona o gospodarskim društvima (Službene novine Federacije BiH, broj: 81/05 i 75/21), članka 43. Statuta Javnoga poduzeća „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne” dioničko društvo Mostar, broj: SD-8/16 od 29. lipnja 2016. godine i broj: SD-6/19 od 19. lipnja 2019. godine, te Odluke Nadzornoga odbora Društva o raspisivanju javnoga natječaja i imenovanju Povjerenstva za odabir i predlaganje kandidata za Odbor za reviziju JP „ELEKTROPRIVREDA HZ HB” d.d. Mostar, broj: NO-290/23 od 18. rujna 2023. godine, Nadzorni odbor Javnoga poduzeća „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne” dioničko društvo Mostar raspisuje:

 

JAVNI NATJEČAJ

ZA ODABIR KANDIDATA ZA ODBOR ZA REVIZIJU

JP „ELEKTROPRIVREDA HZ HB” d.d. Mostar

 

I. Raspisuje se javni natječaj za odabir kandidata za Odbor za reviziju Javnoga poduzeća „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne” dioničko društvo Mostar (u daljnjem tekstu: Društvo).

II. U Odbor za reviziju Društva biraju se 3 (tri) člana, pri čemu najmanje jedan član Odbora za reviziju mora biti iz reda ovlaštenih revizora.

Mandat imenovanih članova Odbora za reviziju traje 4 (četiri) godine.

Dužnosti članova Odbora za reviziju utvrđene su Zakonom o javnim poduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, broj: 8/05, 81/08, 22/09 i 109/12), Zakonom o gospodarskim društvima (Službene novine Federacije BiH, broj: 81/05 i 75/21) i Statutom Javnoga poduzeća „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne” dioničko društvo Mostar, broj: SD-8/16 od 29. lipnja 2016. godine i broj: SD-6/19 od 19. lipnja 2019. godine. Naknada i druga prava budućeg predsjednika i članova Odbora za reviziju uređuju se ugovorom o obavljanju dužnosti na temelju odluke Skupštine Društva.

III. Kandidat koji se prijavljuje za člana Odbora za reviziju dužan je ispunjavati sljedeće uvjete:

a) Opći uvjeti i dokumenti kojima se isti dokazuju:

– da je stariji od 18 godina (dokaz: rodni list); – da je državljanin Bosne i Hercegovine (dokaz: uvjerenje o državljanstvu ne starije od  6 mjeseci);

– da nije osuđivan za kazneno djelo i prekršaj nespojiv s dužnošću člana Odbora za reviziju 5 (pet) godina od dana pravomoćnosti sudske presude, isključujući vrijeme trajanja zatvorske kazne (dokaz: potpisana izjava kandidata ovjerena od nadležnog tijela);

– da nije osoba kojoj je pravomoćnom presudom zabranjeno obavljanje dužnosti iz nadležnosti Odbora za reviziju (dokaz: potpisana izjava kandidata ovjerena od nadležnog tijela); – da nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojoj razini u Bosni i Hercegovini 3 (tri) godine prije dana objavljivanja upražnjene pozicije (dokaz: potpisana izjava kandidata ovjerena od nadležnog tijela);

– da se na njega ne odnosi članak IX.I. Ustava BiH (dokaz: potpisana izjava kandidata ovjerena od nadležnog tijela);

– da nema smetnji u smislu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH (Službeni glasnik BiH, broj: 13/02, 16/02, 14/03, 12/04, 63/08, 18/12, 87/13 i 41/16) i u smislu Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH (Službene novine Federacije BiH, broj: 70/08) – (dokaz: potpisana izjava kandidata ovjerena od nadležnog tijela);

– da nije na dužnosti u političkoj stranci (dokaz: potpisana izjava kandidata ovjerena od nadležnog tijela);

– da nije član Nadzornoga odbora Društva, Uprave Društva, zaposlen, niti da ima izravni ili neizravni financijski interes u Društvu u čiji se Odbor za reviziju kandidira (dokaz: potpisana izjava kandidata ovjerena od nadležnog tijela).

b) Posebni uvjeti i dokumenti kojima se isti dokazuju:

– VSS (visoka stručna sprema) VII. stupnja visokog obrazovanja ekonomskog, pravnog ili tehničkog smjera, odnosno visoko obrazovanje Bolonjskog procesa (koje se vrednuje s najmanje 240 ECTS bodova) ekonomskog, pravnog ili tehničkog smjera (dokaz: ovjerena preslika diplome o stjecanju traženog stupnja visoke stručne spreme, te ukoliko je ista stečena u drugoj državi, i ovjerena preslika nostrifikacije diplome);

– najmanje 5 (pet) godina radnog iskustva u struci nakon stjecanja diplome (dokaz: potvrda o radnome iskustvu);

– certifikat ovlaštenog revizora ukoliko kandidat isti posjeduje (dokaz: ovjerena preslika certifikata).

IV. Uz pisanu i vlastoručno potpisanu prijavu kandidati su dužni dostaviti dokaze o ispunjavanju općih i posebnih uvjeta u originalnom primjerku ili ovjerene preslike, kao i kraći životopis u kojem su obvezno sadržani adresa stanovanja, adresa elektroničke pošte i kontakt telefon.

Vlastoručno potpisane izjave kandidata iz točke III. alineja a) mogu biti sročene u jednom dokumentu koji se ovjerava kod nadležnog tijela.

V. Kandidati koji ispune opće i posebne uvjete bit će pozvani na intervju.

O datumu, vremenu i mjestu intervjua kandidati će biti obaviješteni e-mailom i/ili poštom.

VI. Prilikom procjene kvalifikacija i iskustva kandidata uzet će se u obzir sljedeće:

– sposobnost prepoznavanja, zastupanja i zaštite interesa gospodarskog društva;

– sposobnost za odgovorno obavljanje dužnosti člana Odbora za reviziju;

– izražena inicijativnost i neovisnost u radu i donošenje odluka;

– komunikacijske i organizacijske sposobnosti;

– znanje i sposobnost razumijevanja poslovnih izvješća;

– poznavanje gospodarskog prava i ukupnog zakonodavstva u području djelovanja Odbora za reviziju;

– sposobnost upravljanja financijama i ljudskim resursima;

– stručna znanja iz opsega djelatnosti Društva;

– ostvarena postignuća tijekom dosadašnjeg rada.

 

VII. Na osnovu procjene kvalifikacija i iskustva prijavljenih kandidata za članove Odbora za reviziju Povjerenstvo za odabir i predlaganje kandidata će provesti natječajnu proceduru i sastaviti pisani popis kandidata koji će sadržavati ukupnu ocjenu i prijedlog najboljih kandidata, te će isti uputiti Nadzornome odboru.

Na temelju ovog prijedloga Nadzorni odbor će donijeti Odluku o predlaganju kandidata Skupštini Društva za konačno imenovanje.

Imenovanje članova Odbora za reviziju izvršit će Skupština Društva.

VIII. Javni natječaj za podnošenje prijava bit će objavljen u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH i Službenim novinama Federacije BiH, te ostaje otvoren 14 (četrnaest) dana od dana posljednjeg javnog objavljivanja.

Prijave na javni natječaj s traženim dokumentima treba dostaviti osobno ili poštom, pre- poručeno, na adresu sjedišta Društva:

 

Javno poduzeće „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne” d.d. Mostar

Kralja Petra Krešimira IV, broj: 6-A

88000 Mostar

Bosna i Hercegovina

 

Uz obveznu naznaku na omotnici:

 

N/r Povjerenstvo za odabir i predlaganje kandidata za Odbor za reviziju „Prijava na javni natječaj – Odbor za reviziju – ne otvarati”

 

Neblagovremene i nepotpune prijave neće se uzeti u razmatranje.

Priložena dokumentacija se neće vraćati, osim na izričiti zahtjev kandidata po okončanju postupka imenovanja.

Predsjednik

Nadzornoga odbora Društva

Božo Perić, dipl. ing. el

Javni natječaj za odabir kandidata za Odbor za reviziju EPHZHB-a