Korisne Informacije

Korisne Informacije
Relevantne institucije u elektroenergetskom sektoru BiH i FBiH

Kratak pregled relevantnih institucija u elektroenergetskom sektoru BiH i poveznice na njihove službene web-stranice možete pronaći u nastavku:

  • Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – MVTEO – nadležno je za pitanja energetske politike i planova na razini BiH i međusobno usklađivanje entitetskih planova i djelatnosti.
  • Državna regulatorna komisija za energiju BiH – DERK – institucija Bosne i Hercegovine koja ima nadležnosti i odgovornosti nad prijenosom električne energije, operacijama prijenosnog sustava i međunarodnom trgovinom električnom energijom, kao i nad proizvodnjom, distribucijom i opskrbom kupaca električne energije u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine.
  • Elektroprijenos BiH – bavi se prijenosom električne energije te održavanjem, izgradnjom i proširenjem elektroprijenosne mreže u BiH. Djelatnost prijenosa regulira DERK koji, između ostalog, određuje i tarifu za prijenos električne energije kroz tarifni postupak.
  • Neovisni operator sustava u BiH – NOS BiH – upravlja sustavom prijenosa električne energije u BiH kroz upravljanje radom svih visokonaponskih prijenosnih uređaja, upravljanje balansnim tržištem i utvrđivanje planskih razvojnih dokumenata, a u svrhu osiguranja kontinuirane opskrbe električnom energijom po definiranim standardima kvalitete. Rad NOS-a BiH i tarifu za rad NOS-a BiH regulira DERK.

Kratak pregled relevantnih institucija u elektroenergetskom sektoru Federacije BiH i poveznice na njihove službene web-stranice možete pronaći u nastavku:

  • Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije – FMERI – nadležno je za pitanja energetske politike u Federaciji BiH, donošenje relevantnih zakonskih i podzakonskih akata u ovom entitetu.
  • Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH – FERK – nadležna je za reguliranje odnosa između proizvodnje, distribucije, opskrbe i kupaca električne energije, te nadzor tržišta električne energije, donošenje relevantnih podzakonskih akata, metodologija i odluka, i sl.
  • Operator za OIEiUK – uspostavljen je s ciljem stvaranja institucionalne strukture za operacionalizaciju sustava poticanja proizvodnje i otkupa električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju.

Uz JP „Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar elektroenergetskim djelatnostima u BiH bave se sljedeća javna poduzeća:

  • JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo – EPBiH – Javno elektroprivredno poduzeće koje se na svom području djelovanja bavi proizvodnjom, distribucijom, opskrbom i trgovinom električnom energijom u BiH.
  • MH Elektroprivreda Republike Srpske, a.d. Trebinje – MHERS -Javno elektroprivredno poduzeće koje se na svom području djelovanja bavi proizvodnjom, distribucijom, opskrbom i trgovinom električnom energijom u BiH.
  • JP „Komunalno Brčko” d.o.o. – Javno poduzeće u Brčko Distriktu za pružanje komunalnih usluga – odnosno distribuciju i opskrbu električnom energijom, proizvodnju i distribuciju vode, održavanje i uređenje javnih površina, te prikupljanje, odvoz i deponiju komunalnog otpada.

 

Savjeti za uštedu električne energije

U svakom suvremenom domu neizostavni su uređaji koji za svoj rad koriste električnu energiju. Neki od njih, poput hladnjaka, upaljeni su 24 sata tijekom cijele godine i troše velike količine električne energije, te samim tim utječu i na ukupan račun za električnu energiju.
U sljedećim crticama možete pronaći korisne savjete kako biste učinkovito koristili svoje kućanske uređaje i aparate te ostvarili uštede na Vašim računima za električnu energiju:

  • Preporučuje se odabrati energetski što učinkovitije uređaje koji troše manje električne energije tijekom svoga životnoga vijeka. Učinkovitost električnog uređaja možete provjeriti preko web aplikacije koja omogućava izračun troškova, usporedbu proizvoda i tako olakšava odabir pri kupnji.
  • Pri odabiru rasvjetnih tijela preporučuje se koristiti LED žarulje koje smanjuju potrošnju električne energije i do 90 % u odnosu na klasična rješenja, iskoristiti što više dnevnog svjetla i isključivati rasvjetu u prostorijama kada se one ne koriste.
  • Pokušajte izbjegavati tzv. „stand-by” način rada kada je to moguće – npr. tako što ćete isključiti TV, klimatizaciju, bojler i sl. prilikom dužih izbivanja iz kuće jer ovakav način rada troši i do 6 % ukupno potrošene električne energije.
  • Pranjem suđa u perilici troši se značajno manje električne energije (do 50 %) i vode (do 80 %) nego kod ručnog pranja. Preporučuje se pričekati da perilica bude puna te razina soli dovoljna, kako se ne bi nakupljao kamenac na grijačima i tako smanjila njezina učinkovitost.
  • Perilice rublja najviše energije troše za zagrijavanje vode, pa kada je to moguće, nastojte prati rublje na 30 ili 40 °C uz maksimalnu centrifugu kako biste ostvarili uštede kod sušenja odjeće. Pritom je korisno odabrati perilicu većega kapaciteta kako bi se smanjila učestalost njezina korištenja te tako ostvarile uštede.
  • Važno je pri instalaciji hladnjaka ostaviti razmak od 10 cm od zida, te isti ne pozicionirati blizu izvora topline ili sunčeve svjetlosti. Svaki stupanj povećanja temperature u hladnjaku ostvaruje 5 % uštede potrošnje električne energije. Redovito čistite hladnjak jer npr. sloj leda od 3 mm u zamrzivaču povećava potrošnju električne energije za oko 30 %.
  • Uprljane pećnice troše više električne energije, a pećnice s ventilatorom (na vrući zrak) su učinkovitije i mogu uštedjeti do 15 % električne energije u odnosu na konvencionalne pećnice. Pokušajte kod pečenja vrata pećnice što kraće držati otvorenima jer se pri svakom otvaranju izgubi 20 % topline.
Korisne informacije za investitore u elektroenergetski sektor

Liberalizacija tržišta električne energije u oblasti proizvodnje, trgovine i opskrbe električnom energijom omogućila je privatne investicije u elektroenergetski sektor i sudjelovanje u ovom inherentno „zatvorenom” sektoru svima onima koji se odluče za investiranje. Od službenog otvaranja tržišta, investitori su se najvećim dijelom usredotočili na sudjelovanje u segmentu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, primarno iz sunčanih fotonaponskih elektrana, ali i vjetroelektrana.

U svrhu kvalitetnog informiranja investitora, u sklopu USAID-ovog projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EIA) kreiran je digitalni vodič za investitore koji omogućuje pregled i pojašnjenja potrebnih dozvola i nadležnih organa koji iste izdaju.Vodiču za investitore u elektroenergetskom sektoru u BiH možete pristupiti slijedeći sljedeću poveznicu: 

Vodič za investitore (USAID EIA)

 

Pojmovnik „Energija za sve"

Kompleksnost energije i energetskog sektora i potreba njihovog razumijevanja u javnosti bile su ideja vodilja za izradu Pojmovnika „ENERGIJA ZA SVE” koji može poslužiti kao svojevrsni putokaz za ključne pojmove i relevantne institucije iz ove oblasti.

Pojmovnik nudi pojašnjenja ključnih termina iz sektora energije, koji su u univerzalnoj uporabi, prilagođenih potrebama javnosti u svrhu njihova lakšeg razumijevanja. Dio dokumenta specifično se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u prvom redu na pojašnjenje strukture, funkcioniranja i uloge institucija i organizacija u energetskom sektoru, kao i na pregled zakonskih rješenja u Bosni i Hercegovini.

Pojmovnik „ENERGIJA ZA SVE” (USAID EPA)