Kućanstva

Kućanstva

KATEGORIJA KUĆANSTVA

Krajnji kupci iz kategorije kućanstva imaju pravo opskrbljivati se u okviru javne opskrbe, odnosno imaju pravo na javnu uslugu. Kupac iz kategorije kućanstva je onaj kupac koji kupuje električnu energiju za uporabu u vlastitom kućanstvu, isključujući pritom komercijalne ili profesionalne djelatnosti.

Prema Zakonu o električnoj energiji Federacije BiH, opskrbljivač koji ima dozvolu za obavljanje elektroenergetske djelatnosti opskrbe električnom energijom i kojemu je odlukom Vlade dodijeljena obveza pružanja javne usluge, opskrbu električnom energijom obavlja prema reguliranim uvjetima, što znači opskrbu na čitavom distribucijskom području po jasno usporedivim, nediskriminirajućim i transparentnim cijenama. Vlada Federacije BiH Odlukom je imenovala JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar javnim opskrbljivačem, a Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH dala je suglasnost na predložene cijene, koje se primjenjuju od 1.1.2020. godine:

OBRAČUNSKI ELEMENT JEDINICA MJERE DIFERENCIRANJE TARIFNA GRUPA
SEZONSKO DNEVNO I.TG II.TG
MJERNO MJESTO KUPCA KM/mjerno mjesto     1,90 1,90
OBRAČUNSKA SNAGA KM/kW VIŠA SEZONA 6,64 6,64
NIŽA SEZONA 5,11 5,11
AKTIVNA ENERGIJA f/kWh VIŠA SEZONA VEĆA TARIFA 15,79 19,74
MANJA TARIFA 9,87
NIŽA SEZONA VEĆA TARIFA 12,15 15,18
MANJA TARIFA 7,59

U cijene usluge javnoga opskrbljivača uključeni su tarifni stavovi za korisnike distribucijskoga sustava (mrežarina), cijena nabave električne energije i cijena usluge opskrbe javnog opskrbljivača. U cijene nije uračunata naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz OIEiUK kao ni porez na dodanu vrijednost koje javni opskrbljivač ima obvezu evidentirati na svakom pojedinačnom računu kupca, sukladno važećim propisima.