Zeleni modeli

Zeleni modeli

ZELENA ENERGIJA JP „ELEKTROPRIVREDA HZ HB“ d.d. Mostar

Osluškujući potrebe naših kupaca koji traže jamstvo ili potvrdu da je isporučena im električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora, odnosno potvrdu o strukturi potrošnje i ugljičnom otisku, upravo zbog svoje usmjerenosti na obnovljive izvore energije i održivi razvoj u svim segmentima svoga poslovanja, JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar prva je u Bosni i Hercegovini, od 1.1.2023. godine, omogućila ugovaranje „zelenih modela“ svojim kupcima u okviru tržišne opskrbe. Ove modele tako mogu ugovoriti svi kupci izuzev kupaca iz kategorije kućanstva.

JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar, jedino je elektroprivredno poduzeće u Bosni i Hercegovini koje električnu energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. Međutim, u određenim trenutcima (uglavnom u ljetnim mjesecima) električna energija za potrebe opskrbe krajnjih kupaca mora se nabavljati na tržištu, te stoga prije no što je sustav jamstava podrijetla postao funkcionalan, nije postojala zakonska mogućnost kojom se kupcima jamči da je baš svaki isporučeni im kilovatsat „obnovljiv“.

Ako se kupac odluči ugovoriti „zeleni model“, za svaki potrošeni kilovat-sat dobit će jamstvo da je električna energija koja mu je isporučena u potpunosti proizvedena u postrojenjima koja za proizvodnju električne energije koriste obnovljive izvore. Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije u Federaciji BiH definirano je kako je jedini način da se jamči obnovljivi karakter isporučene električne energije, taj da ona bude u potpunosti pokrivena jamstvima podrijetla koje izdaje ovlašteno tijelo – Operator za OIEiUK.

Kupci koji se odluče na ugovaranje „zelenih modela“ za naknadu od 0,05 feninga po utrošenom kilovatsatu električne energije dobit će jamstvo da je električna energija koja im je isporučena u potpunosti pokrivena jamstvima podrijetla izdanima od Operatora za OIEiUK. Kupci koji se opskrbljuju u okviru „zelenih modela“ imaju pravo na korištenje zaštićenog žiga „zelenih modela“ JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar u marketinške svrhe, odnosno mogu ovaj žig iskazati na svojim memorandumima, ambalaži, mrežnim stranicama i sl. za vrijeme trajanja ugovornoga odnosa.

Više informacija o ugovaranju zelenih modela možete pronaći u videu:

 

 

S ponosom možemo istaknuti naše partnere koji su odabrali opskrbu u okviru „zelenih modela“ „JP Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar: