Energijska učinkovitost

Energijska učinkovitost

ENERGIJSKA UČINKOVITOST JP „ELEKTROPRIVREDA HZ HB“ d.d. Mostar

Energijska učinkovitost sve je značajniji koncept u suvremenoj elektroenergetici.

Zahvaljujući novim tehnologijama i stanju na tržištu električne energije, kao i novim dostupnim metodama financiranja, u narednim godinama očekuje se intenziviranje provođenja mjera energijske učinkovitosti.

Osnovu za isto u Federaciji Bosne i Hercegovine pružio je Zakon o energijskoj učinkovitosti u Federaciji BiH. Ovim se Zakonom uređuje energijska učinkovitost u krajnjoj potrošnji čije je povećanje od općeg interesa, kao i donošenje i provođenje planova za unapređenje energijske učinkovitosti, te se definiraju mjere za njezino poboljšanje koje uključuju energetske usluge i energetske preglede. Zakonom se definiraju i obveze javnog sektora, prava i obveze krajnjih potrošača, uključujući javni, stambeni i komercijalni sektor, kao i velike potrošače, u pogledu primjene mjera energijske učinkovitosti, te način financiranja poboljšanja energetske učinkovitosti i druga pitanja od značaja za energijsku učinkovitost u Federaciji BiH.

JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar, uvažavajući zakonske obveze, ali i potrebe proizašle iz svakodnevnog poslovanja, mjerama energijske učinkovitosti pridaje izniman značaj:

  • U proizvodnji električne energije koristimo isključivo obnovljive izvore energije, te je stoga, zahvaljujući konstantnim ulaganjima u obnovu, revitalizaciju i modernizaciju naših hidroelektrana, uz izgradnju novih obnovljivih kapaciteta, Društvo izrazito energijski učinkovito u djelatnosti proizvodnje električne energije.
  • JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar raspolaže razvijenom distribucijskom mrežom i angažira značajne resurse za smanjenje gubitaka u djelatnosti distribucije, što pokazuje dugogodišnji trend njihova smanjenja, te su upravo zahvaljujući navedenom, prosječni gubici na razini distribucije kontinuirano ispod 9%. Komunikacijom s kupcima/korisnicima mreže nastojimo promovirati mjere energijske učinkovitosti i uštede električne energije čemu u prilog govori i sve veći broj ugrađenih pametnih brojila koja kupcima pružaju više informacija o količinama potrošnje električne energije, ali i načinu na koji istu troše.
  • U okviru naše opskrbe električnom energijom analizira se potrošnja naših kupaca i predlažu mjere uštede električne energije.